به گزارش قدس آنلاین، در این مراسم علیرضا افشار رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی گفت: هنر متعهد، هنر دولتی و هنر آزاد از جمله کلیدواژههایی هستند که میتوانیم آنها را در قالب عبارت «هنر» تعریف کنیم.
رئیس وقت ستاد کل سپاه و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس افزود: شهیدآوینی پرچم دار هنر متعهد بود و صاحب نظر که در دانشگاه هنرهای زیبای تهران به تحصیل سینما پرداخت و در دورهای هم در سیمای آن روزها ممنوعالتصویر شد… او در زمان جنگ و پس از جنگ، با آثارش حماسه دفاع مقدس را به تصویر کشید که همین حرکت، نام «شهید آوینی» را به عنوان یک هنرمند صاحب سبک در مستندسازی به ثبت رساند. او بر روی پروژهی سریالی در حال کار کردن بود که به شهادت رسید.
افشار در بخش دیگری از صحبتهای خود ، ضمن محکوم کردن جنایات رژیم صهیونسیتی در غزه و فلسطین گفت: به اعتقاد من لازم است که در هنر سینما بیشتر از وضعیت فعلی در فکر تولید و ساخت آثار سینمایی مختلف با موضوع جنایات رژیم صهیونسیتی باشیم؛چرا که در این زمینه با کمبودهای بسیاری مواجه هستیم که باید روی آن تمرکز بیشتری داشته باشیم.
در ادامه مصاحبههایی از بزرگان در خصوص «شهید مرتضی آوینی» پخش شد و سپس مستند «دهکدهی برزان» نخستین فیلم شهیدآوینی، برای نخستینبار پس از ۴۴ سال اکران شد.
در بخش دیگری از این برنامه یادبود گفتوگویی در خصوص چگونگی خلق و نگاه خلاقانه «مرتضی آوینی» بین «بهروز افخمی» و «اسماعیل براری» صورت گرفت.
افخمی در بخشی از سخنانش گفت: من وقتی فیلم «خان گَزیدهها» اثر «سید مرتضی آوینی» را تدوین کردم، فهمیدم که «سید مرتضی آوینی» بر اساس فرم تولید فیلمش اثر را میبیند. سید مرتضی بیش از هرچیزی شاعر بود و شاعرانگی در فیلمهایش هم بود. بر این گمانم که سید مرتضی اگر که اکنون پیش ما بود هیچ وقت به سراغ سینمای داستانی نمیرفت و اگر هم میرفت شاعرانگی را قطعا در این نوع از آثارش نیز حفظ میکرد.
«اسماعیل براری» هم در این نشست گفت: «سید مرتضی آوینی» کسی بود که بیش از ۷۰ فیلم برای «روایت فتح» ساخت و چنین رقمی در بین کارگردانهای حاضر در جهان نیز انگشت شمار است… آن هم با شرایط و مشقتهای تولید فیلم در آن دورهی تاریخی.
وی ادامه داد : این فیلمها و آثار و همه در مجموع سبب شده است تا «مرتضی آوینی» فراموش نشود و همواره در یاد و خاطر مردم بماند.
در بخشی دیگر از این نشست افخمی با اشاره به این که شهیدآوینی در میانه جنگ، ساختار کشف کرد، گفت: سید مرتضی اهل کشف و شهود بود و زیر بار اصول و چارچوبها نمیرفت و در سیر تدوین هم اصول و قواعدی را که قصد داشتم به او منتقل کنم، پذیرا نبود و به دنبال کشف و شهود خود میرفت؛در مستندهای اشراقی نیز به همین شیوه بود که هیچ پیشفرضی به تیم خود نمیداد زیرا نوع روایت هر جنگندهای در جنگ را منحصر به فرد میدانست.
براری در پایان صحبتهایش گفت: فیلمهای آوینی باید کالبد شکافی شود، بذری که توسط او کاشته شد، هنوز جوانه نزده است.
این مراسم در سی و یکمین سالگرد شهادت سیدمرتضی آوینی به همت بنیاد فرهنگی روایت فتح برگزار شد.
نظر شما